De Shetland pony

Oorspronkelijk zijn de Shetland pony's afkomstig van de gelijknamige Shetland eilanden die zo'n tweehonderd kilometer van Schotland liggen.
De Shetland pony behoort tot de kleinste en sterkste paardenrassen.

De Shetland pony is een zeer sober, nuchter en veelzijdige pony die voor veel doeleinden te gebruiken is. Een voorbeeld hiervan is ondermeer recreatie, samengestelde wedstrijden, aangespannen rijden maar ook een echte eerste kinderpony.

Door hun kleine maar vriendelijke uiterlijk en eigenwijze karakter worden ze vaak als eerste rijpony voor kinderen gebruikt.

Een leuk gezicht is een Shetlandpony met op zijn rug een kind die de teugels strak in de handen heeft maar het Shetland hoofd niet omhoog krijgt.
De eigenwijze Shetland pony staat te genieten van het lekkere gras terwijl het kind op hem wil rijden. Hoezeer het kind ook probeert het hoofd van de pony omhoog te krijgen, de pony zal rustig doorgaan met gras eten en het kind zit dan machteloos boven op zijn rug.
Een echte aanrader is dan ook, lach hier om en wordt er niet boos om dit is typich iets voor een Shetlander.
Het zijn nuchtere en koele pony's die zich niet snel ergens druk om zullen maken.
Ook al zitten er twee kleine kinderen op een vriendelijke manier indiaantje op zijn rug te spelen met de nodige accecoires.

Nog een mooi Shetland voorbeeld.
Afgelopen oud en nieuw, alle Shetlanders en onze KWPN merrie staan op stal om ongelukken te voorkomen door het lawaai wat vuurwerk geeft.
Onze KWPN merrie loopt konstant rondjes door de stal en is al nat van het zweet, ze is erg onrustig en op deze avond een echte zenuwpees.
De Shetlanders die ook binnen staan geven geen kik en liggen rustig op de grond langzaam in te dutten, wat voor geluid het vuurwerk ook geeft.


Er is een ding wat men niet moet vergeten, een paard is en blijft een dier en zal moeten wennen aan kinderen die aan zijn staart hangen en druk op zijn rug heen en weer bewegen. Een goede en diervriendelijke opvoeding en omgang met paarden is dan ook zeer belangrijk! Wat men ook niet moet vergeten is kinderen te leren om diervriendelijk om te gaan met paarden, pony's en andere dieren.
Bron:  Gedeeltelijk tekst van het Nederlands Shetland Pony Stamboek
De officiele stokmaat indeling volgens het Nederlands Shetland Pony Stamboek

De minimaat            t/m  86 cm.
De kleine maat van  87 t/m  92 cm.
De middenmaat van 93 t/m  98 cm.
De grote maat van  99 t/m 107 cm.